Zeefdrukken

Begin jaren tachtig heb ik gezeefdrukt. In een jongerencentrum kregen we een complete werkplaats om zeefdrukken te gaan maken. We kregen les van Bob Kemper, een zeer goede zeefdrukkunstenaar, dus daar heeft het allemaal niet aan gelegen. Ik heb het geleerd en heb er verder niet veel meer mee gedaan.

Toch bleef het kriebelen en na al die jaren heb ik de sprong weer gewaagd: ik heb de rakel weer in mijn handen!

Om te beginnen en om de boel een beetje op te frissen ben ik een cursus bij de SKVR gaan volgen. Heel veel van het drukwerk is nog hetzelfde, maar er zijn zeker ook verbeteringen gekomen. De belangrijkste: de inkt en de film. Die zijn tegenwoordig op waterbasis, waardoor het schoonmaken een stuk makkelijker is geworden. Nog steeds geen fluitje van een cent, want zeefdrukken is 10 % printen en 70 % schoonmaken. De andere 20% is het nadenken over de volgorde van je handelingen.

Maar dat kleine stukje, dat je de inkt door je zeefraam heen drukt, dat is toch magisch! De kleuren verschijnen superstrak op je mooie papier en al je verwachtingen worden ingelost. Als alles goed gaat.

Ik ben er weer verliefd op en heb een zeefdrukset aangeschaft. Op mijn zolder staat nu een mooie tafel en daarop past precies een eenvoudige thuiswerkset. Ik kan er op belichten en er op drukken. Een verdieping lager in mijn huis kan ik alles uitspoelen in de douche. Op het rek waaraan de was normaal te drogen hangt, leg ik de versgedrukte vellen papier.

Nu kan ik aan de gang en ga ik mooie dingen maken.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s