Stempelen op de Swan Market

Het was prachtig weer, knalhelder weer en niet te warm en niet te koud. Kortom: ideaal voor een dagje naar buiten. Heel Rotterdam deed dat ook, want het waren de WereldHavenDagen! En een leuk deel daarvan deed ook nog even de Swan Market aan in het Museumpark in Rotterdam. Naast de bouwput voor het Depot was een gezellige markt opgetrokken. Lekker eten, muziekje en veel aanbod van ondernemende creatievelingen.

Ik was gevraagd om er workshops te geven en mijn eerste ingeving was: Stempelen! Lekker kleinschalig, en je kan snel iets persoonlijks maken, dat je vaak opnieuw kan gebruiken. De nadruk lag dan ook niet op het stempelen zelf, maar op het maken van de stempels. Snijden uit een stukkie stuf, of netter gezegd, gum.

Voor sommigen een openbaring, voor anderen gesneden koek, maar het blijft een leuk materiaal om mee te werken. Met linomesjes guts je een afbeelding in je gum en uiteindelijk snij je alles weg, tot je overhoudt wat je af wilt drukken.

Nu bleken de meeste volwassenen het hier te druk voor te hebben, die dag. Er stond dan ook wel heel veel op het programma! Maar hier en daar waren ouders bereid om hun kind even creatief aan het werk te zetten en zo is er toch nog mooi werk van de snijtafel. Ik had natuurlijk pleisters bij me , maar die heb ik gelukkig niet hoeven te gebruiken. Op de een of andere manier komen toch de meer bedachtzame kinderen graag iets maken. Beheerst gebruikten ze het gereedschap alsof ze het al jaren deden.

Kortom het was een gezellige middag, ook met wat fijne vrienden, vriendinnen en familieleden die langs wipten.

Advertentie

Meeuw

Voor stichting de Meeuw heb ik series tekeningen gemaakt die de tekst in onderwijsboeken moesten verduidelijken. Het ging soms om opdrachten die ook begrepen moesten worden door mensen die niet zo taalvaardig zijn. Ik merkte dat ik veel plezier beleefde aan de strak omkaderde opdrachten en aan het tekenen van kinderen in allerlei situaties.

Steigertje

Het Steigertje is een kinderdagverblijf, dus ik kon weer lekker kindertjes tekenen. Ik heb inkt voor de lijntekeningen gebruikt en ingekleurd met marker en kleurpotlood. Hier en daar verscheen er wel eens een kind van een vriend of familielid in de tekeningen.

Roteb

Voor de Roteb tekende ik drie (verzonnen) portretten van mensen en hun tuinen en de hoeveelheid groen afval die zij dan hebben. De monochrome tekeningen zijn (ook weer verzonnen) portretten van mensen die vertellen hun ervaringen met de diensten van de Roteb.

Snijwerk

Ik denk dat ik het kan… dus ga ik aan de slag. Het is een leuke manier om beeld te maken en wie weet pak ik het weer eens op. Maar het is even een bevlieging geweest…

Lino

Het snijden van linoleum is een geduldwerkje en er is een periode geweest dat ik dat heel erg nodig had. Rustig een plan uitwerken en dan uren gutsen. Dan bedenken in welke lagen en met welke kleuren je het wilt gaan drukken en dan het spierballenwerk van afdrukken zonder drukpers.

Verf

Schilderen doe ik niet zo heel vaak. Ik ben ongeduldig en er ook niet zo heel goed in. Hier heb ik mezelf alles in geleerd en dat kan je soms zien. Een paar lessen en veel oefening zouden beter werk opleveren. Maar ja, er is zo veel afleiding en dingen die ik ook nog wil doen…

 

Collages

Een serie die is ontstaan uit lekker experimenteren: zoek een portret en knip die door midden. Dan associatief gaan tekenen, zonder veel na te denken. Gewoon het eerste doen wat in  je op komt. Je ziet wel dat ik er heel veel lol in had!